Gyakran ismételt kérdések

Mi a vizit?

Először megkérem a pácienst, hogy mondja el a panaszait és azt, hogy miért fordult hozzám, (kórelőzmény, részletes anamnézis felvétele csak a legelső viziten van).Utána elvégzem a szükséges vizsgálatokat és általában hüvelyi ultrahang vizsgálatot végzek. Ezután megbeszéljük a vizsgálat eredményeit, ha további vizsgálatokra van szükség, akkor részletesen azt is átbeszéljük, hogy mit, hol, hogyan kell elvégeztetni. Elmondom és leírom a terápiát: mit és hogyan kell szedni, használni. Lehet, hogy több kezelésre van szükség, a kezelések után általában érdemes kontrollt is végezni, ezért a kontrollok számát és a várható költségeket is nagyjából megtervezzük.

Milyen kérdéseket tesz fel a doktornő?

 • Gyermekkori fertőző betegségek: bárányhimlő, rubeola, mumpsz, stb.
 • korábbi vagy fennálló belgyógyászati betegségek (szív-, tüdő-, vese-, epebetegségek, magasvérnyomás, cukorbetegség, pajzsmirigy probléma, PCO szindróma, pánikbetegség, epilepszia),
 • korábbi sebészeti beavatkozások (pl. mandula- vagy vakbélműtét), plasztikai műtétek, balesetek, súlyosabb sérülések,
 • nőgyógyászati műtétek (ciszta-műtét, laparoszkópia, egészségügyi kaparás, méhszájseb égetés, fagyasztás, méhszájplasztika, Loop conisatio, stb.)
 • vérátömlesztést (transzfúziót) kapott -e,
 • terhességek, szülések, spontán vetélések, abortuszok,
 • gyógyszerérzékenység, allergiák, túlérzékenységek,
 • rendszeres gyógyszerszedés.
 • az első menstruáció időpontja
 • az utolsó menstruáció időpontja,
 • a menstruációs ciklus jellege: szabályos vagy szabálytalan jelentkezése, időtartama, és hogy milyen erős vérzéssel jár, fájdalmas-e, és szed-e erre valamilyen fájdalomcsillapítót
 • az utolsó rákszűrés időpontja, eredménye, volt-e nem negatív (kóros eredményű) rákszűrése
 • HPV (humán papilloma vírus) tipizálás (szűrés) mikor volt utoljára
 • megkapta-e a méhnyakrák elleni védőoltást (HPV oltás)
 • mell ultrahang, mammográfia mikor volt utoljára
 • fontos kérdés a családi egészségügyi háttér: örökletes betegségek megléte a családban.
 • Az etnikai, vallási hovatartozás olyan szempontból lehet fontos, hogy tilt-e a vallása valamilyen beavatkozást, gyógyszer vagy orvosi segédeszköz használatát, vagy esetleg vért nem kaphat.

Mennyi a vizit időtartama?

A vizit ideje 30 perc, ennek túllépésére a többi beteg miatt nincsen lehetőség, de akinek sok kérdése van, annak lehetősége van még egy plusz 15 perces konzultációs csomagot vásárolnia, amikor folytathatjuk kérdéseinek megbeszélését, és választ adhatok a további kérdésekre.

Lehet kérdezni, vagy rögtön vizsgálattal kezdenek?

Minden alkalommal először megkérem a pácienst, hogy mondja el a panaszait és azt, hogy miért fordult hozzám. Lehetőség van minden kérdés tisztázására annak érdekében, hogy minél teljesebb képben rajzolódjék ki a probléma, átlássam annak természetét, és megállapíthassam a legmegfelelőbb gyógymódot. Csak a panaszok meghallgatása után végzek vizsgálatot, menet közben magyarázom, hogy mit látok, és a vizsgálat után ismét részletes tájékoztatást nyújtok a további kezelésre vonatkozóan. Az első alkalom nagyon fontos ahhoz, hogy kialakuljon köztem és a páciensem között a bizalom légköre, mert csak ebben lehet hatékonyan gyógyítani. Kérem minden páciensemet, hogy kérdezzen, hiszen azért jött el hozzám, mert meg akar gyógyulni.

Mi a vizsgálat? Milyen a rákszűrés?

Amennyiben szükséges, megvizsgálom a páciensemet, leveszek mintákat (pl. hüvelyváladékot mikroorganizmusok vizsgálatára, vagy méhnyak kaparékot rákszűrésre, HPV vagy STD vizsgálatra). A legkisebb (XS) méretű, egyszer használatos műanyag hüvelyvizsgáló eszközt („kacsát”) használok minden esetben, síkosítóval. Rendkívül vigyázok, külön figyelmet fordítok arra, hogy a vizsgálat ne fájjon és a lehető leggyorsabban végezzem el. A hüvelyváladék vétele egy vékony steril pálcával szinte észrevétlenül történik, a rákszűréshez a mintavevő egy szempillaspirálhoz hasonlít, sokak által nem is érzett enyhe csípő érzést okozhat, ami egy pillanat alatt elmúlik.

Miért fontos a rákszűrés?

A női nemi szervek daganatos megbetegedései 100%-ban gyógyíthatóak, ha valaki időben orvoshoz fordul, és betartja az orvosi utasításokat. Ezért bíztatok minden nőtársamat arra, hogy rendszeresen, évente végeztessen rákszűrést. Ha lehet, meg kell előzni a bajt, nem szabad megvárni, amíg elhatalmasodik. A női nemi szervek, a méh, és a petefészek rákja viszonylag gyorsan, 3-4 év alatt kifejlődik, és ha már kifejlődött, akkor biztosan öl. Az idejében felfedezett rákos elfajulás viszont teljesen meggyógyítható.

Mi az a HPV szűrés?

HPV = humán papilloma vírus, ez okozza a méhnyakrákot. HPV okozza a férfiaknál a péniszrákot és a hererákot is. HPV számos más helyen levő rákot is tud okozni (pl garatrákot). HPV okozza a nagyon kellemetlen tünetekkel járó condylomákat, azaz a gáton, a hüvelyben, a combhajlatban levő sok apró, vagy akár 2-3 cm-re is megnövő szemölcsöket is. A HPV szűrés egy PCR vizsgálat, tehát ha a HPV DNS-e jelen van a méhnyakban, akkor azt ki tudjuk mutatni. Korunkban a HPV tipizálás hatékonysága megelőzi a rákszűrés hatékonyságát. Ez azt jelenti, hogy jobban meg tudja „jósolni”, hogy kialakul-e méhnyakrák, mint a hagyományos (konvencionális) citológia. A 12 éves koruk előtt HPV vakcinával beoltottaknál 5 évente, 12 éves koruk után oltottaknál 2 évente ajánlott a HPV tipizálás.

Méhnyakrák ellen van védőoltás?

A HPV vírus ellen van védőoltás (Gardasil), amit kérésére felírok a felhőbe és a rendelőben beadok. (3 oltásból álló sorozatot fél év alatt kell beadni, oltásonként kb. 50 ezer forint. 25 év tapasztalata alapján bebizonyosodott, hogy egy egész életre szóló védelmet biztosít, kockázatmentes, mert a vakcina nem legyengített vagy elölt vírust tartalmaz, hanem csak fehérjedarabkák, amelyek azt a 9 féle HPV típust nem engedik betelepülni a szervezetünkbe, amik ellen ki lett fejlesztve.

Mi a teendő, ha már van kimutatott HPV fertőzésem?

Ha Ön valamelyik magas kockázatú (HR) vagy alacsony kockázatú (LR) típusú HPV-vel fertőződött meg, akkor 6 havonta kell rákszűrésre járnia, hogy a lehető legkorábban észre tudjuk venni, ha rákmegelőző állapot kialakulna. Fontos, hogy a Gardasil védőoltást minél előbb megkapja.

Ha már van kimutatott HPV fertőzésem, akkor is hatékony a HPV elleni védőoltás?

Igen, hatékony, mert olyan esettel még nem találkoztam, akinél mind a 9 -féle HPV-t kimutaták volna, amely ellen véd a Gardasil vakcina. Lehet, hogy Ön valamelyik magas kockázatú (HR) vagy alacsony kockázatú (LR) típusú HPV-vel fertőződött meg, de az a fontos, hogy a Gardasil vakcina olyan HPV típusok ellen véd, amelyek a leggyakrabban okoznak rákot. A már bejutott HPV típusok ellen nem hatásos. Azok ellen tud védeni, amelyek még nem jutottak be.

Mi a teendő, ha kóros rákszűrési leletet kapok kézhez?

A kóros rákszűrési leletnek vannak fokozatai. Az enyhén kóros elváltozásokat általában csak figyeljük, a szokásosnál gyakrabban 6 havonta végzünk rákszűrést. Az elváltozásokra a legkorszerűbb kezelési módszer jelenleg a Gynositol vagy a Papillocare hüvelyi kezelés, vagy a lézeres méhszáj- és méhnyak kezelés. A súlyosabb kóros leletek esetében szövettani mintavétel (punch -biopszia, Loop conisatio) szükséges, és szövettani eredmény határozza meg a további teendőket.

Milyen vizsgálatok kellenek a szexuális úton terjedő betegségek kivizsgálására?

STD4 panel = Chlamydia, Ureaplasma, Mycoplasma, Neisseria.
Az STD (szexuális úton terjedő) kórokozók nem kizárólag szexuális úton terjedhetnek. A vizes közegek (jacuzi, uszoda, meleg vizes wellness fürdők, gőzös szaunák) szintén terjeszthetik ezeket a fertőzéseket. Legtöbbször ezek a kórokozók önmagukban nem is okoznak tüneteket, de azzal, hogy segítenek más kórokozóknak, már sokféle betegségnek lehetnek okozói, számtalan szövődményt okozva. Ismert pl. a Chlamydia meddőséget okozó hatása, vagy pl. a gyakran kiújuló felfázásos panaszok mögött az Ureaplasma kórokozó áll.
Számos olyan kórokozó került még be az általánosan szűrtek közé, amelyek még tíz éve is ritkaság számba mentek. Különösen azok számára fontos ez a szűrés, akik külföldi partnerrel érintkezve akár a legnagyobb odafigyelés mellett is megfertőződhettek. E kórokozók szűrését évek óta rutinszerűen végzem. A méhnyakból veszem le a mintát. Pozitív eredmény esetén megfelelő kezeléssel teljes gyógyulást lehet elérni.

Hüvelyi ultrahangvizsgálatot is végez?

A hüvelyi ultrahangvizsgálat csak olyan nőknél végezhető, akik már éltek szexuális életet. Ez egy rövid, fájdalmatlan vizsgálat, melyet a monitoron végignézve akár még érdekes is lehet, mert végig magyarázom és mutatom, hogy mit lehet látni, hozzátéve azt is, hogy az természetes, normális dolog-e, vagy van valami eltérés.

Milyen vizsgálatokat lehet elvégeztetni?

 • cytológia mintavétel (rákszűrés) + gomba-, baktérium-, Aktinomyces-, Gardnerella-, Herpes-, Trichomonas-, Chlamydia- és HPV gyanú szűrés + hüvelyváladék kenet vizsgálat + gyulladásvizsgálat
 • STD4 (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Neisseria)
 • HPV tipizálás
 • hüvelyváladék tenyésztés
 • CINTec Plus vizsgálat

Mit kell tenni, ha további vizsgálatok is szükségesek?

Ha további vizsgálatok szükségesek (vérvétel, vizeletvizsgálat, CTG, stb.), akkor ezeket előírom, és tájékoztatom a páciensemet, hogy azt hol végeztetheti el a javaslatom alapján, vagy szakorvosi javaslatom alapján a háziorvosa beutalójával ingyenesen (TB alapon). Minden vizsgálatot kézben tartok, azokat is, amelyeket közvetlenül nem lehet a rendelőben elvégezni. Bár nem minden vizsgálati eredmény hozzám érkezik be, de mindegyik értékelését tőlem lehet kérni. Telefonon, email-ben is adok értékelést.

Leletekért személyesen kell visszajönni?

Senkit se rendelek vissza csak azért, hogy a kezébe adjam a leletét! Ha valakit visszarendelek, annak az egészségi állapota indokolja a visszarendelését (kezelés vagy kontroll), de nem az, hogy a leletének tartalmát elmondjam neki. Általában az eredmények mind „fent vannak a felhőben”, azaz megtekinthetők az EESZT rendszerben, az Ügyfélkapun keresztül is. Tudni kell ilyen esetben azonban, hogy ezek orvosi értékelés nélküli eredmények. A terhesség alatt levett laborvizsgálatokat azonban érdemes szakembernek értékelnie, mert a feltüntetett „normálértékek” nem terhességre vonatkoznak.

Minden esetben történik vizsgálat?

Nem minden esetben végzek vizsgálatot. Ha valaki fél a vizsgálattól, vagy pszichés problémák miatt nem lehet megvizsgálni, annál más utakat, más módokat találok a gyógyításra.

Mi az a konzultáció?

A betegség vagy állapot megállapítása és meghatározása után pontosan elmondom, hogy mit gondolok, mit találtam, és milyen eredményt várok a még előírt vizsgálatoktól. Szívesen veszem, ha a pácienseim jegyzetelnek, hiszen a sok információt kell megjegyezni. A visszarendelések esetén természetesen ismét lehetőség van a kérdezésre. Mindenkit bíztatok arra, hogy kérdezzen, ne maradjanak benne kétségek, sötét foltok. Ne legyen, amit nem ért. Mindenkinek megadom a magán telefonszámomat, és biztatom, hogy nyugodtan hívjon fel és kérdezzen.

Hogyan állapítja meg a hüvelyi fertőzéseket?

Néha megkérdezik tőlem, hogy hüvelyváladék tenyésztés végzése nélkül honnan tudom, mi a baj oka. Ilyenkor kénytelen vagyok azt válaszolni, hogy azért tudom, mert orvos vagyok, ezt tanultam 10 évig és ebből van már harmincévnyi tapasztalatom. A tünetekből meg tudom mondani, hogy mi a baj okozója. Ha nincsenek látható tünetek, hüvelyváladék tenyésztést végzek, amíg az eredmények meg nem érkeznek általános kezelést végzek, amint megjönnek az eredmények, lehet pontosítani, kiegészíteni a kezelést.

Miért fontos a tejsavbaktérium?

Vannak olyan baktériumok, gombák, vírusok, amelyek a hüvelybe jutva annak flóráját felborítva elhatalmasodnak, és vagy kellemetlen szagú folyást, szúró fájdalmat (bakterialis vaginosis), vagy viszkető, égő, néha vérző tüneteket okoznak fehér, túrós darabos váladékkal (gomba). Ezeket mindenképpen el kell pusztítani és helyre kell állítani a tejsavbaktériumok uralmát. A női hüvely nem steril. Normál esetben főleg tejsavbaktériumok vannak benne, amik biztosítják az egészséges, enyhén savas pH-ját. Van a hüvelyflórában 40 féle, általánosan a szervezetünkben máshol is élő mikroorganizmus, például E. Coli baktérium, vagy többféle Candida gomba, de amíg a tejsavbaktériumok hatalma biztos, addig a savas pH miatt ezek nem tudnak elszaporodni, ezért nem okoznak tüneteket. Minden, ami árt a tejsavbaktériumoknak (pl. felfázás, stressz, lúgos fürdő, nagyon klóros víz, túlzásba vitt irrigálás), az kedvez a többi gomba és baktériumfajnak.

Mi az a gyógynövényes kezelés?

Gyógynövényes ecsetelőmet többen nevezték már „csodaszernek”, mert ez azonnal felszívódik és nagyon gyorsan segít a tünetek enyhítésében. Egy svájci készítmény alapján 16 féle gyógynövény kivonatából készítik (kamilla, bodza, zsálya, hársfa, cickafark stb.), és tejsavbaktériumokat is tartalmaz.

Milyen kezeléseket alkalmaz a gyógynövényeken kívül?

A gyógynövényes ecsetelés után a gyógyszertárban kiváltható gyógyszerek, és a saját receptúrám alapján elkészített hüvelygolyó segítségével otthon lehet folytatni a gyógyszeres kezelést. Minden általam felírt, javasolt gyógyszer alkalmazását, szedési módját pontosan elmagyarázom, ahogyan azt is, hogy mi várható az adott gyógyszerek beszedésétől, alkalmazásától, az esetleges mellékhatásoktól. Akinél szükséges, visszarendelem további kezelésre, illetve kontroll vizsgálatra.

Hányszor kell visszajönni egy kezelés során?

Mindenkinek az javaslom, hogy ha megbízik a szakértelmemben, és elkezdi a kezelést, akkor a saját érdekében csinálja is végig. Harminc év tapasztalata alapján egy átlagos hüvelyfertőzés teljes meggyógyításához, amennyiben a páciens betartja az utasításaimat, három vizit szükséges:
– Az első alkalommal a betegség megállapítása, mintavétel további vizsgálatokra, és az első helyi kezelés történik. Ekkor írom fel az otthon alkalmazandó gyógyszereket.
– A második vizit alkalmával ellenőrzöm a szedett gyógyszerek hatását, hogy elindult-e és kívánt mértékben halad-e a javulás és a gyógyulás. Kontrollvizsgálatként hüvelyváladék tenyésztést végzek és a második helyi kezelést.
– A harmadik viziten, amennyiben a második viziten levett hüvelyváladék tenyésztés alapján megfelelő mértékű javulást látok, már a gyógyulás utolsó fázisával találkozom, akkor a normál hüvelyflóra visszatelepítésével erősítem a teljes gyógyulást. Amennyiben a hüvelyváladék tenyésztés kóros eredményt hoz, természetesen további kezelés válik szükségessé. Általában nem szükséges többször jönni.

Mi történik, ha félbehagyom a kezelést?

Az első kezelés után egy látványos javulás történik, amely után úgy érzi, hogy a további kezelés már fölösleges, hiszen meggyógyult. Sajnos, az esetek nagy százalékában ez a javulás csak átmeneti. Ha valaki megszakítja a további kezelést, vagyis nem jön el többször, hiába jön el aztán hónapokkal később, akkor már nem tudom garantálni a gyors gyógyulását. Sajnos, súlyosabb visszaesés is történhet, amit már csak erősebb gyógyszerekkel, több hónapos kezeléssel tudok csak meggyógyítani, vagy ennek elmaradása esetén egy krónikussá váló folyamatban a rákosodás kockázata megnő. Mindenkinek az javaslom, hogy ha megbízik a szakértelmemben, és elkezdi a kezelést, akkor fejezze is azt be a saját érdekében.

Tájékoztatást kapok-e a rendelőben?

A tájékoztatást a betegség megállapításával, a vizsgálattal és a kezeléssel párhuzamosan – minden egyes fázisban az adott kérdések tekintetében megkezdem. Minden esetben elmondom, hogy milyen vizsgálatot végeztem el a rendelőben, és mit tartok még szükségesnek. Elmondom, hogy szükséges-e vérvétel, ultrahangos vagy egyéb vizsgálat, és miért. Ha szükséges, milyen más specialistához kell még fordulni. Nem törekszem arra, hogy mindent én kezeljek a rendelőben, hanem a legnagyobb biztonsággal, a leggyorsabb és legtökéletesebb gyógyulás módján gondolkozom minden páciens esetében. Igyekszem mindenkinek megadni a lehető legszélesebb körű tájékoztatást az állapotára, betegségére vonatkozóan, és mindig van lehetőség a kérdezésre. Ha valaki csak tanácsadásra jelentkezik be, erre is természetesen lehetőség van. Azt akarom, hogy aki belép a rendelőm ajtaján, minden kérdésére kapja meg az érthető választ. Mindenkinek megadom a magán telefonszámomat, és biztatom, hogy nyugodtan hívjon fel és kérdezzen.

Hogyan zajlik a terhesgondozás?

Mindig nagy örömet jelent a számomra, hagy egy várandós édesanya megajándékoz a bizalmával, hogy én kísérjem végig a terhességén. A várandós édesanya, amikor első alkalommal felkeres a rendelőmben, a magzat állapotán kívül nyilvánvalóan azt is szeretné megtudni, hogy megbízhat-e bennem. Én mindent megteszek annak érdekében, hogy a terhesség egy felejthetetlen szép élménye legyen az édesanyának, és egy harmonikus, csodálatos fejlődési periódus a kisbabának. A terhesgondozás során igyekszem egy olyan viszonyt kialakítani a várandós édesanyával, ami a leginkább barátnői viszonyra emlékeztet. Nálam a terhesgondozás a bizalom felépítése és egy állandó orvosi felügyelet is egyben. A terhesgondozás menete hazánkban egységes, és meggyőződésem szerint a legmagasabb színvonalú az egész világon. Minden terhesgondozáson végzünk vérnyomásmérést és magzati szívhang hallgatást. A terhesgondozások időben úgy vannak elrendezve, hogy minden fontos vizsgálatot időben el tudjak végezni vagy végeztetni.

– a terhesség megállapításától a 12. hétig két hetente ajánlott a magzat ellenőrzése (hüvelyi ultrahanggal)
– a 12-28 hétig 4 hetente kell járni terhesgondozásra,
– a 28-36 hétig ismét 2 hetente érdemes jönni,
– a 36. héttől hetente van terhesgondozás.

A terhesgondozást alatt fontos, hogy a várandós kismamával felépítsük közöttünk a bizalmat. Kiemelkedően fontos a várandós édesanya egészsége, mert terhességi magasvérnyomás, cukorbetegség stb. előjöhet, és ha nem tartjuk kézben, nagy bajt okozhat, de ott vannak a fertőzéses betegségek, aminek egy várandós anya az immunrendszerének speciális állapota miatt jobban kitett, mint mások. És másik legfontosabb a baba egészsége. A baba fejlődését a genetikája határozza meg (amibe egyelőre nem tudunk beleszólni) és egészsége érdekében a legfontosabb, hogy vigyázunk az őt hordozó édesanyára, így biztosítjuk neki a legtökéletesebb környezetet. Sok édesanya „parázik”, idegeskedik, hogy minden rendben legyen a terhességével. Én mindent elkövetek, hogy megnyugtassam és úgy segítsem őket, ami a legjobb irányba tereli aggodalmaikat, egy egészséges anyai aggódásba, távol a parázástól. Engem a kismamáim bármikor felhívhatnak, bármit megkérdezhetnek, hiszen életbevágóan fontos, hogy mindig biztonságban tudják magukat.

Igyekszem a legnagyobb körültekintéssel, szakmai tudásom és tapasztalatom legjavát adva közreműködni egy új élet kifejlődésében, egy gyermek megszületésében.

Hogyan történik a terhesgondozás a terhesség elején?

 • A vizit első része megegyezik egy általános kivizsgáláséval, utána következik terhesség megállapítása hüvelyi ultrahanggal. (Fontos tudni, hogy az utolsó menstruáció első napjától számított 5. héttől látható a petezsák, de az embrió szívműködése legkorábban a 6. héttől mutatható ki.) Utána következik egy általános útmutató a terhesgondozás menetéről, majd egy részletes tájékoztatás a következő tennivalókról.
 • A 6-8 hét közötti vizsgálaton: Panaszok, kérdések, elvégzett vizsgálatok eredményeinek értékelése, hüvelyi ultrahang vizsgálat. Anyai vérnyomásmérést végzünk. Tanácsadás, életmódra vonatkozó javaslatok: pl. a napi 1 terhesvitamin, napi 3000 D3 vitamin, napi 1000 mg C-vitamin szedése javasolt, rendszeres testmozgás, rostokban gazdag, szénhidrátban szegény étrend. Rizikófelmérés is készül, a kérdőív alapján alacsony kockázatba sorolt terheseket az erre engedéllyel rendelkező szülésznő is gondozhatja, a magas kockázatú terhességeket csak szülész-nőgyógyász szakorvos gondozhatja, Laborvizsgálatokra (vizelet vizsgálat, vérvétel nagyrutin, vércsoport és antitest-titer, HBSAg,VDRL) a magánorvos javaslatot adhat bármely magánlaboratóriumba, ilyen esetben a vizsgálatokért ott fizetni kell. Szakorvosi rendelőben (is) dolgozó orvos beutalót ad az illetékes laborba (ez a IX. Szakorvosi Rendelőintézetben, IX. Mester u. 45. alatt van) vagy a háziorvos felé ír kérelmet, hogy adjon beutalókat a laborvizsgálatokra, ilyenkor a lakóhely szerint illetékes laboratóriumba lehet menni. Ezekben az esetekben TB alapon nem kell fizetni.
 • A 8. hét. Panaszok, kérdések, elvégzett vizsgálatok eredményeinek értékelése, hüvelyi ultrahang vizsgálat. Anyai vérnyomásmérést végzünk. Tennivalók a következő 2 hétben: fel kell keresni a lakóhely szerint illetékes védőnőt, ő állítja ki a terheskönyvet. A terheskönyvvel jelentkezni kell a háziorvosnál, általában ő végzi el az EKG-t és végez egy belgyógyászati vizsgálatot, hogy a terhesség kiviselésének nincs akadálya. Véleményét a terheskönyvbe beírja és lepecsételi a terheskönyvben a „beutalók térítésmentes vizsgálatokra” feliratú oldalt. Ezek alapján, ha valaki ezt szeretné, a lakóhely szerint illetékes laboratóriumba, illetve ultrahanglaborba lehet menni TB alapon és nem kell értük külön fizetni. Természetesen lehetőség van magánlaboratóriumokba menni és magán ultrahangos vizsgálatokat is igénybe venni. Fogorvoshoz is el kell menni a terheskönyvvel. Elsősorban a fogínyek gyulladását szeretnénk kizárni, mert a Streptococcus agalactiae nevű baktérium (amely a vetélések, koraszülések és az újszülöttkori tüdőgyulladások okozója) elszaporodása így előzhető meg (Corsodyl vagy Listerin szájvizes öblítés minden fogmosás után). A terhesgondozáson tájékoztatást adok és lepecsételem a terheskönyvben a „tájékoztatás térítésmentes és térítés ellenében igénybe vehető vizsgálatokról” című részt. A térítés ellenében végezhető vizsgálatok közé tartozik még egy TORCH nevű vérvizsgálat is, amely a Toxoplasma, Rubeola, Cytomegalovírus, Herpesvírusok szeronegativitását (ami azt jelenti, hogy sosem volt találkozás ezekkel) vagy a friss fertőzést vagy az átvészelést igazoló antitestek jelenlétét tudja kimutatni..

Hogyan történik az I. trimeszteri terhesgondozás?

 • A 10. héten egy magzatot ellenőrző hüvelyi ultrahang vizsgálat történik és az addig elvégzett vizsgálatok összegzése, értékelése. Időpontkérési javaslat a 12. heti kombinált tesztre. Anyai vérnyomásmérést végzünk.
 • A 12. héten az első nagy genetikai UH és kombinált teszt elvégzését véleményem szerint a Rózsakert Medical Center tudja a legmagasabb szinten elvégezni, itt egy preecclampsia (anyai vérnyomás emelkedéssel, ödémával, fehérjevizeléssel együtt járó súlyos magzatot és anyát egyaránt veszélyeztető betegség) kockázat becslését is elvégzik. A 91. napos családi adókedvezményre jogosító igazolás kiadása. A szülés várható időpontjának véglegesítése. (korrekció akkor szükséges, ha a számított magzati kor 7 napnál többel tér el a mért adatoktól). Anyai vérnyomásmérést végzünk.

Hogyan történik a II. trimeszteri terhesgondozás?

 • A 16. héten az összes addig történt vizsgálati eredmény értékelése és beutalási javaslat a II. Genetikai UH végzésére. Anyai vérnyomásmérést és magzati szívhang hallgatást végzünk.
 • A 20. héten a II. Genetikai UH eredmény értékelése, beutaló a terheléses vércukor méréssel egybekötött második laborvizsgálatokra, a vércsoport antitest titer vizsgálatok fontosságának kiemelése. A tervezett vizsgálatok részletes ismertetése, tanácsadás, pl. a 75 gramm szőlőcukros víz egy fél citrommal elviselhetőbbé tehető, vagy pl, hogy a vizsgálat alatt a két vérvétel közötti 120 percben buborékmentes vizet lehet inni, de a váróban kell tartózkodni, sétálni vagy ügyeket intézni nem lehet elmenni. Anyai vérnyomásmérést és magzati szívhang hallgatást végzünk.
 • A 24. héten a laborvizsgálatok kielemzése, az esetleges további vizsgálatok részletes elmagyarázása (pl. mit jelentenek a pozitív antitest titerek, mi az al vércsoportok jelentősége stb.) Anyai vérnyomásmérést és magzati szívhang hallgatást végzünk. Babamozi lehetőségére fel szoktam hívni a figyelmet.

Hogyan történik a III. trimeszterben a terhesgondozás?

 • A 28. héten az eddig elvégzett vizsgálatok alapján összegzés, tanácsadás és anyai vérnyomásmérés és magzati szívhanghallgatás történik. Javaslat a 31. hetes UH vizsgálat megszervezésére.
 • A 30. héten tanácsadás és anyai vérnyomásmérés és magzati szívhang hallgatás történik.
 • A 32. héten a 31. hetes UH vizsgálat eredményeinek értékelése, tanácsadás és anyai vérnyomásmérés és magzati szívhang hallgatás történik.
 • A 34. héten már a szülés körülményeiről, lezajlásáról, a kórházba vihető holmikról esik a legtöbb szó. A 36. hetes (utolsó) UH és flowmetria (magzati véráramlás vizsgálat) megszervezése javasolt. Anyai vérnyomásmérés és magzati szívhang hallgatás történik
 • A 36. héten (a legtöbb kórház ekkor kéri, de a Szent István kórház a 38. héten kéri), hogy véralvadási faktorok vizsgálatával kiegészített laborvizsgálatok történjenek. Javasolt egy UH és flowmetria is. Hüvelyváladék tenyésztés levétele történik Streptococcus agalactiae kizására (vagy kimutatása) céljából. Anyai vérnyomásmérés és magzati szívhang hallgatás történik.
 • A 37. héten CTG vizsgálat és ennek értékelése történik. A CTG vizsgálatot el tudjuk végezni a Mester u. szakrendelőben, a lakóhely szerint illetékes kórházakban vagy néhány helyen a védőnői rendeléseken. A CTG lelet értékelése szakorvosi vagy szülésznői feladat. A szülés körülményeiről, lezajlásáról kérdések-válaszok. Anyai vérnyomásmérés és magzati szívhang hallgatás történik.
 • A 38. héten CTG vizsgálat és ennek értékelése történik. A Szent István kórház a 38. héten kéri a laborvizsgálatokat. Anyai vérnyomásmérés és magzati szívhang hallgatás történik.
 • A 39. héten heti 2 alkalommal szükséges CTG vizsgálat, ennek értékelése és a tanácsadás a legfőbb feladat. Megszervezek egy ultrahang és flowmetria vizsgálatot. Anyai vérnyomásmérést és magzati szívhang hallgatást végzünk.
 • A 40. héttől naponta javasolt CTG vizsgálat. A szülés természetes megindulására a nagy statisztikák alapján csak a 41. hétig szabad várni, utána a szülésindítás indokolt. Ennek kivitelezéséről, veszélyeiről, kockázatáról részletes felvilágosítás. Anyai vérnyomásmérés és magzati szívhang hallgatás történik.

Szülésvezetést vállal-e a doktornő?

2019 óta már nem vezetek szüléseket, de nincs csodálatosabb, mint egy új élet  létrejötte, egy kis ember, egy gyermek megszületése! A gyermekeim száma, akik az én segítségemmel jöttek a világra: több mint 5000.

Biztos, hogy egészséges lesz a baba?

Harminc éves szülész orvosi tevékenységem eredményeképpen elmondhatom, hogy az általam látott esetek kevesebb, mint 0,1%-ban történt a szülés közben olyan probléma, amitől a gyermek sérült. Sok gyönyörű szülési élményben volt részem. A genetikának senki sem tud parancsolni. A gyermek olyan lesz, amit a szüleitől örököl. Manapság már senki nem fektet hangsúlyt arra, hogy a szülőktől vajon mit, milyen tulajdonságokat, eltéréseket vagy éppen betegséget örököl egy gyermek. Pedig nagyon is kellene. Napjainkban divatos a gyermeket ért a szülés közbeni sérülésekre hivatkozni, ha a gyermek nem úgy fejlődik, nem olyan egészséges, mint szeretnénk. És senki se nézi a szülőket, nem nézik, hogy ők vajon olyan egészségesek-e, ahogyan azt a gyermeküktől elvárnák. Manapság már létezik genetikai szűrővizsgálat, amely (250.000 forintért) 400-féle öröklődő genetikai betegség esetében tudja megmondani a kockázatot.

Hogyan lehet manapság szülni, ha nem választhat orvost a szülőnő?

Napjainkban nagyot változott a szülés állami ellátása. Csak a magánkórházakban vagy a magánklinikákon szülhet annál a magánorvosnál, aki gondozta a terhességét. Akárhol gondozták a terhességét, mindenkinek van egy lakóhelye szerint illetékes kórház, ahová bemehet szülni, és ahol garantáltan biztonságban lesz. A hálapénz megtiltásával és büntethetőséggel állami kórházakban dolgozó kollégáknak egyértelmű, hogy már nem érdekük a szülés levezetésének vállalása. Aki mégis megteszi, jelentős kockázatot vállal. Így sok kismama választja a magánorvosi terhesgondozást és utána szülni a területileg illetékes kórházba megy. A szülésznők (bábák) választhatósága is megszűnt a hálapénzrendszer eltörlésével.

Milyen egy jó szülés?

Erősen pártolom a baba- és mamabarát megoldásokat. Harminc éves tapasztalatom alapján: A szülőnő vajúdás közben sétálni szeretne, vagy labdán, bordásfalon, kötélen, zsámolyon, vízben akar vajúdni, megteheti mindaddig, amíg az rá és a babájára nézve biztonságos. A várandós anyának bíznia kell a szülésznőben és az orvosban, akik így tudnak levezetni jól egy szülést, így tudják azt minden fájdalom és gyötrelem ellenére csodaszép élménnyé varázsolni. A hálapénz rendszer megszüntetése, az állami és a magánszektor különválasztása biztonságosabb rendszert fog eredményezni. Mivel a nap minden szakában több orvos van beosztva, beindulhat a szülés akár hajnalban, akár az éjszaka közepén, lehet rá számítani, hogy szakértő személyzet fogadja a szülőnőt.

Milyen az igazi, jó szülész orvos?

 • nem az utolsó pillanatban megy be a szülőszobába.
 • Minden ésszerű, az anya és a gyermek életét, egészségét nem veszélyeztető megoldásban benne van.
 • A szülés időpontját nem sürgeti, ha már a terhesség alatt előre látható, hogy bármilyen okból császármetszés indokolt, akkor a programozott császármetszést megszervezi.
 • Nyaralást, üdülést, elutazást nem helyez előnybe.
 • A szülőnő bizalmával nem él vissza.
 • Sohasem sietteti a szülés folyamatát, azonban, ha szükséges, a szakma szabályai szerint rásegít (pl. Oxytocinos infúzióval, amely a közhiedelemmel ellentétben anyai szervezet saját anyaga), hogy a szülés megfelelő ütemben haladjon.
 • Nem teremt olyan helyzetet, hogy „beindítsa”a szülést, mert annak szigorú szabályai vannak (programozott szülésnek hívjuk).
 • Olyan sem lehet, hogy az orvos a szülést „gyorsítja”.
 • A gyereket se tartja vissza soha.
 • Segíti a természetes folyamatokat, és ha a szülés valami miatt leállna, tovább lendíti a holtpontról.

Mi az a burokrepesztés?

A burokrepesztés segíthet, ha a burokrepedés nem történik meg időben. A méhszáj nyitott állapotánál (általában 3-4 cm-nél) a burok meg szokott repedni. Ha a szokásosnál vastagabb a fala, nem tud megrepedni magától, ezzel a szülés menetté lassítaná. Ezért van az orvos és a szülésznő, hogy az ilyen apró „hibákra” odafigyeljenek, és biztosítsák, hogy a természet folytathassa a maga munkáját. A burokrepesztés egy pici karcolás egy megfelelő eszközzel a feszülő buroksapkán, teljesen fájdalmatlan és nincs káros hatással sem az anya sem a magzat egészségére.

Hogyan végzik a vacuumos szülést?

Abban az esetben, ha a szülés üteme lelassul, vagy megáll, de a magzat fejének legnagyobb átmérője már áthaladt a csontos kismedence legkisebb átmérőjű helyén, akkor vacuumos szülésbefejező segítség állrendelkezésre. A fogó is jó, ha kellő tapasztalattal rendelkező orvos végzi, de ilyen orvos, sajnos, egyre kevesebb van. A vacuumot úgy kell elképzelni, mint egy duguláselhárító harangot, amelyet az orvos kis vacuum létrehozásával ráilleszt a baba fejbőrére, és enyhe húzással átsegíti a babát a szoros részen. Ez a beavatkozás nem kockáztatja sem a baba, sem az anya sérülését. Ha a baba még nem haladt át a legszűkebb részen, akkor a császármetszés a megfelelő választás.

Mi az az „aranyóra”?

A baba megszületése után őt azonnal az anya mellkasára helyezik és ott is hagyják egy órán keresztül, jól betakargatva, hogy ne fázzon, néha szárazra cserélve a  törölközőt rajta. A köldökzsinórt csak akkor vágják el, ha az már nem pulzál. A lepény megszületését nem erőltetik, hagyják szépen magától leválni, burkaival együtt hiánytalanul megszületni hagyni, a méh üregében lehetőség szerint nem „kaparászni” Persze, ha bárhol eltérés van a normálistól, akkor be kell avatkozni.

Hogy végzik a császármetszés?

Legmegfelelőbb a gerincvelői érzéstelenítés (spinál anesztézia), ha erre nincs idő, vagy valamilyen okból kivitelezhetetlen, akkor altatásban végezzük. Altatásban a baba is „alszik”, ezért igyekezni kell a kiemelésével. A modern technikák (Mischglav-Ladach módszer) lehetővé teszik, hogy egy újszülöttet 2 perc alatt kiemeljünk és az egész császármetszés 10 perc alatt elvégezzük. Lényege, hogy a szeméremdomb felett 2 centivel egy akkora bőrmetszést ejtünk, amin a baba feje ki fog férni, majd a zsírszövetet egy kis metszéssel megnyitva kézzel húzzuk szét a kellő tágasságra, az izompólyát, mint a papírt, ollóval hasítjuk meg a kellő tágasságra, a húgyhólyagot is tompán toljuk le, a méhen pici metszést ejtve azt is csak az ujjunkkal húzzuk szét. Kiemeljük az újszülöttet, köldökzsinór lefogása után a köldökzsinórt elvágjuk. (itt nincs idő a pulzáció eltűnésének megvárására). A méhet, az izompólyát és a bőrt varrjuk. Ezek miatt lehet „gyors” a műtét. Ha a bőrt tovafutó felszívódó fonallal varrják, a császármetszés hege évek múlva szinte nem is fog látszani.

Hogyan végzik a gátmetszést?

A szüléseknél, főleg a többedszer szülőknél előnyben részesítjük a gátvédelmet. A gátmetszés csak az esetek 30%-ban szükséges, ha túl feszes a gát, akkor a gát védelmét szolgája. 2-3 centis metszés, amely segíti a baba kijutását a külvilágba, és védi az édesanyát a fájdalmas és lassabban gyógyuló repedéstől. Modern kórházban felszívódó, bőr alatti varratot készítenek. Régebben nagy, csomós varratokat tettek be, részben az akkor kapható varróanyagok miatt és részben azért, merthogy a varratszedésnél meg kellett jelennie a kismamának, így a hálapénzt akkor átadhatta. Remélem, soha nem jön vissza ez a szégyenletes rendszer.

Javasolt-e az őssejt levétel?

Egész iparág települt erre a mintavételre. Sajnos, az őssejtekkel való gyógyítás nem fejlődött olyan mértékben, ahogy azt eleinte gondoltuk. Azt szoktam mondani, hogy az őssejt levétel olyan, mint egy biztosítás: inkább ne legyen rá szükség. Ha valaki nem tudja eldönteni, vetessen- e le őssejtet vagy sem, akkor azt szoktam javasolni, hogy egy egyszerű teszttel vizsgálja meg, milyen az ő és a párja biztosítási igénye. Ha van lakásbiztosításuk, CASCO biztosításuk, életbiztosításuk, akkor ők szeretik a biztosítottságot. Ha nincsenek biztosításaik, akkor olyan típusú emberek, aki majd akkor akarják a gondokat megoldani, ha azok jelentkeznek, és abban bíznak inkább, hogy a gondok nem fogják őket elérni.

Támogatja-e az otthonszülést?

Nem vagyok híve az otthonszülésnek, azt igyekszem megértetni a szülőnővel, hogy a „természetes” szóba a halál is beletartozik, emiatt nem szeretném a természetet ebben is követni. Azért lettem orvos, hogy ha meg tudom előzni a bajt, akkor előzzem meg. De ha valaki ezt nem engedi, akkor tudatosuljon benne a saját döntése, mert döntésének kockázatát is saját magának kell vállalnia. Nem vagyok híve az indokolatlan császármetszésnek, de ha arra szükség van, akkor igenis ott kell lenni a műtő közelében, hogy az édesanya és a gyermek életét megmenthessük. Otthonszülésnél ez a lehetőség nincs meg.

Mennyi ideig kell bent lenni szülés után?

A szülés után, ha minden rendben megy a magánklinikán 2 nap bennfekvés, az állami kórházban 3-4 nap (választott egyágyas szobában vagy hagyományos kórteremben).

Mikor kell szülés után kontrollra jönni?

Normál esetben a szülés után hat héttel kezdődik el a szoptatási időszakban a gondozás. Fontos, hogy időben észrevegyem, hogy nem alakult-e ki valami fertőzés a hüvelyben, megfelelően begyógyult-e a gát sebe, illetve császármetszés esetén a hasi seb. Alakult-e ki a későbbiekben fájdalmassá váló összenövés, és normálisan alakul-e a méh visszahúzódása, a menstruációs ciklusokra való visszaállása. Fontos a szülés utáni rákszűrés és HPV tipizálás is. Tapasztalatom alapján 3 alkalommal gyógynövényes kezeléssel teljesen rendbe lehet hozni a hüvely normál flóráját. A szexuális együttlétre e kontroll vizsgálat alapján lehet engedélyt adni.

Meddőség esetén mi a teendő?

Meddőség helyett jobban szeretem azt a kifejezést használni, hogy a „teherbeesés komplex segítése”. Sokan vannak, akik már-már kétségbeesetten próbálkoznak a teherbe eséssel, és minél jobban kétségbe esnek, hogy nem tudnak teherbe esni, annál kevésbé alkalmasak erre. Ördögi kör ez, amit csak egy jól felkészült szakember törhet meg. Végig kell gondoltatnom a gyermeket tervező leendő édesanyával, hogy nem a szervezete, a pszichéje ösztönös védekezése ez az átmeneti meddőség? Ha e kérdéseket alaposan megfontolta, és úgy dönt, hogy más hiba van, nem a psziché, nem a tudattalan menekülés a teherbeesés, a gyermekvállalás elől, akkor forduljon hozzám. Sok-sok gyermek jött a világra komplex segítő tevékenységem nyomán. Nem mindig a lombikbébi program az egyetlen lehetőség. A lombikbébi program inkább az utolsó választás, bár létező és hatékony lehetőség. Én először inkább részletesen kivizsgálom a nőt, aki azzal a problémával jelentkezik, hogy nem tud teherbe esni, vagy nem marad terhes. Széleskörű vizsgálatot végzek mindenféle fertőzés, daganatos betegség és hormonműködési zavarok után kutatva. Teljes körű vizsgálatot végzek (vérvizsgálat, rákszűrés, mikrobiológiai vizsgálat hüvelyváladék tenyésztés, HPV, STD panel, stb.). Az esetek nagy százalékában meg is találom a teherbeesést konkrétan gátló tényezőt. A kikezelés után pedig nagy biztonsággal bekövetkezik a teherbe esés. Persze, van, ahol nincs meg az ok, az ilyen eseteket továbbküldöm olyan speciális terapeutához, akinek segítségével nagyobb valószínűséggel megtörténik a teherbe esés, vagy lombikbébi programra irányítom. Nincs ebben semmi varázslat, csak tapasztalat és tudás, és ha a hozzám forduló betartja a kapott utasításokat, akkor hamarosan terhesgondozásra járhat.

Mit tegyek, ha nem akarom megtartani a terhességem?

A terhességet megállapító első dokumentummal fel kell keresni egy családvédelmi szolgálatot, az elérhető címekről egy részletes tájékoztatót adok át és egy antibiotikum (Zitrocin 500 mg) receptet írok fel. A családvédelmi centrumban a védőnő kitölt egy terhességmegszakítási (interrupciós) jegyzőkönyvet, amely a kitöltéstől számított 3 nap múlva lesz érvényes. Ez után jelentkezni kell a lakóhely szerint illetékes kórház nőgyógyászati osztályán vagy egy választott magán kórházban a terhesség megszakításra műtéti időpontot kérni. Az állami egészségügyben a védőnő által adott csekken kb. 40.000 forintot kell fizetni, a magán egészségügyben kb. 120-140 ezer forintba kerül a műtét (ilyenkor nem kell a csekket befizetni!) Laborvizsgálatokat kell végeztetni (T. vizelet, T. vérkép, nagyrutin, vércsoport+ellenanyag). A műtét előtti nap este be kell venni az antibiotikum első tablettáját, majd éjféltől nem szabad enni-inni, reggel indulás előtt egy pár korty vízzel be kell venni a második antibiotikumot, majd aznap este a harmadikat is. A műtétre általában reggel 7:30 körül kell jelentkezni, akinek már volt terhessége, annak a műtéte megtörténhet ezt követően. Az első terhesség esetében prosztaglandinos vagy lamináriás méhszáj előtágítást végeznek, majd délután 14óra körül megtörténik a terhességmegszakítás, rövid altatásban, fájdalommentesen, ugyanazzal a modern, vacuumos módszerrel végzik mindenhol. A műtétet követően 6 óra múlva tanácsos hazamenni, lehetőleg kísérettel. A műtét után 6 hétig az ülőfürdő és szexuális élet tilalmat érdemes betartani, a 6 hetes kontroll során megbízható fogamzásgátlásról gondoskodni.

Mi az a „hathetes kontroll”?

Szülés vagy műtét után hat hét az általános gyógyulási idő. Ez alatt ülőfürdő és szexuális élet tilalom van, amelyet akkor oldok fel, ha hüvelyt, a méhszájat, a méhet, a műtéti heget (ha van) rendben találtam. A vizsgálat során hüvelyi feltárást majd hüvelyi ultrahangvizsgálatot végzek. Ha mindent rendben találok, akkor beszélünk a megbízható fogamzásgátlásról, ha szükséges, akkor fel is írom a receptet a felhőbe.

Lehetséges-e tumormarkerek vizsgálata vérvételből?

Rendelőmben nincs vérvételi lehetőség, de számtalan helyet tudok ajánlani, ahol levetethetők ezek a tumormarkerek. Rákos megbetegedések előfordulása a családi kórtörténetben szükségessé teheti, vagy gyermekvállalás előtti kivizsgálást kérő nőknél vérvizsgálatot javaslok tumormarkerekre, és így kizárható számos olyan rákos megbetegedések jelenléte, mint például a gyomor, az emlő vagy a hasnyálmirigy rák. A hámeredetű petefészekrák tumormarkere a Ca125, HE4 és az ebből számított ROMA score. A vérvételre el kell menni laboratóriumba, aztán a vérvizsgálati eredményeket el kell juttatni hozzám, és telefonon vagy e-mailben tájékoztatom páciensemet az eredményről. Ha pozitív eredményt kapunk, páciensemet a megfelelő szakemberhez küldöm.

Van-e emlővizsgálat a vizit során?

Emlővizsgálatot még kérésre sem végzek a vizit részeként. Ha a rendelőben az emlővizsgálat csak manuális tapintással történne a páciens azt hinné, hogy megtörtént a mell szűrővizsgálata és minden rendben van, hiszen az orvos nem tapintott semmi kórosat. Korábban csak a tapintásos vizsgálat állt rendelkezésre, amellyel a kb 2 cm-res elváltozásokat már ki tudtuk tapintani. A korszerű, modernebb eljárásokkal (mell ultrahang, mammográfia) már a 2 mm-res elváltozásokat is időben észre tudjuk venni. Tehát a komplex mellszűrés a megoldás: 25-35 kor között mell tapintásos vizsgálat és mell ultrahang vizsgálat, 35 éves kor felett tapintás, mell ultrahang és mammográfia javasolt 2 évenként. Emlőrák tumormarker vizsgálatra is van lehetőség, amelyet vérből lehet elvégeztetni. Ez esetben vérvételre küldöm a páciensemet. A vérvétel eredménye aztán hozzám érkezik meg és pozitív esetben a további kivizsgálást megindítom, és kérésre kézben tartom.

Milyen az ultrahangos vizsgálat?

Az én rendelőmben egy megbízható és jó felbontású Philips ultrahangos készülék áll rendelkezésre. Ezzel általános nőgyógyászati szűrővizsgálatot végzek. A hólyag állapotának és esetleges gyulladása, a méh elhelyezkedése, mérete és szerkezete, a méh nyálkahártya (endometrium) szerkezete és vastagsága, a petefészkek mérete, szerkezete, vagy esetleges hasi képletek (pl. ciszták) jól megítélhetőek vele. Terhesség megállapítására használom és a magzat fejlődése terhesség 12. hetéig jól követhető vele. A várandós édesanyák további, nagy genetikai ultrahangos vizsgálatára a legjobb minőségű 4D ultrahanggépes vizsgálatokat szervezek, olyan ultrahangos szakorvosok segítségével, akinek a szakértelmében maradéktalanul megbízom (Rózsakert Medical Center)

Mi az a kolposzkópos vizsgálat?

Ez egy hüvelyi vizsgálat, ami fájdalommentes, egy speciális nagyító kell hozzá. Nagy tudás és még nagyobb tapasztalat szükséges hozzá. A nőgyógyászok 45-50 évesnél fiatalabb korosztálya már nem tanulta ezt rutinszerűen a szakvizsgájára készülése során, az én korosztályom azonban még igen. Elkülöníthetők vele a szabad szemmel nem látható, csak nagy nagyításban, különböző festési eljárásokkal megjeleníthető kóros vagy egyéb elváltozások. A korszerűbb és egyszerűbb módszerek kiszorították, jelentősége csak bizonyos kórképekben van, rutinszerű szűrővizsgálatokon már nem sokan alkalmazzák.

Alkalmaz-e gyógyszereket a kezelés során?

Az az elvem, hogy csak a teljesség nyújthat igazi védelmet és biztonságot. Ezért egyszerre használom a gyári készítményeket és a saját receptúrámat, amit a patikában készítenek el (pl. kevert hüvelykúp) vagy a gyógynövényeket (pl. a gyógynövényes ecsetelő). A partnert is kezelem krémekkel, szájon át bevehető gyógyszerekkel.

Ártalmas-e a hormonális fogamzásgátló?

Megfelelően kikérdezett, kivizsgált páciensnél, megfelelő orvosi és páciensi odafigyelés mellett nagyon kicsi a kockázata annak, hogy a hormonális fogamzásgátló szedése valamilyen kóros folyamatot beindítson. A Leyden mutációs teszt elvégzése kizárhatja, hogy valakinek örökletesen nagyobb hajlama van a vér rögösödésre (trombóziskockázat). A megelőzés híve vagyok, és ez igaz a nem kívánt terhességekre is. Igyekszem a legmodernebb, legkisebb hatóanyag tartalmú fogamzásgátlókat írni, de minden emberi szervezet más, ami az egyik nőnek nagyon jól beválik, az a másiknak kevésbé. Mindenkinek megkeresem azonban a személyre szabott fogamzásgátlóját, és mindenkit arra kérek, hogy jelezze vissza bátran, ha valamelyikkel nem elégedett. Szedés alatt javaslok évente laborvizsgálatokat (vér- és vizeletvizsgálatok) elvégeztetni. Mostanában szokás Aspirin Protectet szedni a trombózisveszély kivédésére, ebben azonban még nincs hosszú távú tapasztalatunk.

Igaz-e, hogy aki fogamzásgátlót szed, annak nem lesz később gyereke?

Pont a fordítottja igaz! Aki nem szed fogamzásgátlót, annak minden hónapban több száz (!) petesejtje használódik el feleslegesen azért, hogy bekövetkezzen egy peteérés, amelyet nem is akar kihasználni. Így 20 év alatt (kb. 35 éves korára) annyira elfogyhat a petefészkekből a petesejt készlet, hogy már nem, vagy csak nagyon nehezen fog teherbe esni. Ez a korai petefészek kimerülés megelőzhető fogamzásgátló szedésével.

Alkalmaz-e hormonpótlást?

Nem csak az ösztrogén a hormon! A peteérés kiváltására vagy a menstruációs vérzészavarok kezelésére is különböző hormontartalmú gyógyszereket használok. Agyalapi mirigy hormontermelésének zavara esetén (pl. prolaktinóma) szintén olyan gyógyszert kell adni, amely csökkenti a túltermelődő hormont, így helyreállítja a hormonális egyensúlyt. Természetesen ezeket a gyógyszereket, beleértve a fogamzásgátló szereket is, csak orvosi felügyelet mellett lehet szedni. Klimax idején kifejezetten ajánlom a hormonpótlást (megfelelő kivizsgálás után) leginkább a csontritkulás megelőzésére, és természetesen a klimaxos panaszok elmulasztására is. Akkor is hasznos lehet a hormonpótló gyógyszerek alkalmazása, ha valaki valamilyen kezelés következményeként (pl. számára túl alacsony hormontartalmú fogamzásgátló szedése miatt) hormonhiányos állapotba jut

Felír-e egyéb gyógyszereket?

Széles palettán dolgozom a gyógyszerek terén. A fájdalmas menstruációt sem kell eltűrni, gyorsan ható és hosszan tartó fájdalomcsillapítóval el lehet mulasztani. A gyulladáscsökkentők értékes segítségek az alhasi fájdalomban, és sok-sok gyógyszer van, amely használata a divatos „jaj, csak szintetikust ne!” tévhitekkel ellentétben hasznosak és használatuk kockázata jóval kisebb, mint a kezelés elmaradásának kockázata. Ha szükséges, antibiotikumot is felírok és gombás fertőzés esetén csaknem mindig alkalmazok szájon keresztüli antimikotikumot (gomba ellenes gyógyszer) is.

Minden esetben felír antibiotikumokat?

Ha lehet, kerülöm az antibiotikumok alkalmazását. Csak akkor írok fel antibiotikumot, ha már minden mást kipróbáltam, és a gyógyulás érdekében elkerülhetetlen az antibiotikum szedése, ilyenkor azonban mindig számítani kell arra, hogy a hüvely tejsavbaktérium flórája is áldozatul esik, emiatt pedig a gombák tudnának elszaporodni, ha nem adnék az antibiotikummal egy időben szájon át alkalmazandó antimikotikumot (gomba ellenes szert) is.

Használ-e homeopátiás szereket?

Semmilyen gyógyszerelést nem vetek meg, ha az hatásosnak bizonyul. A gyógynövényeknek és természetes gyógymódoknak a híve vagyok. Ha valaki a homeopátiában hisz, ám legyen – hiszen mára a homeopátiás szerek egy része pontosan ugyanannyi hatóanyagot tartalmaz, mint bármely más készítmény…

Milyen műtétek vannak?

A szülészet-nőgyógyászat az orvosi besorolás értelmében műtéti szakma. Én magam is végeztem számtalan műtéteket, és ezekhez meg volt a kórházi, szakrendelői hátterem és gyakorlatom. Mára már főleg ambuláns tevékenységet végzek, de ezek között is van lehetőség ambuláns műtétekre, pl lézeres kezelésre (egy másik rendelési helyemen). A műtétek szükségességét a vizitek során állapítom meg, és azokra kivizsgálás után kerül sor, várólista nélkül. Vannak egy napos sebészeti műtéti lehetőségek (pl. Loop conisatio, abrasio, polyp ablatio, stb.,) és vannak nagyműtétek (pl. méh eltávolítás). Ezt most már az állami egészségügyi ellátás keretén belül csak a kórházi orvosok végezhetik az ott dolgozó orvosi team tagjaként. A kis- és a nagyműtét esetében az állami egészségügyi szolgáltatásainak igénybe vétele érvényes TB kártyával ingyenes. Magánkórházi ellátásokra is van lehetőség. Amennyiben a páciens kéri, a műtét utáni követését én végzem el magánrendelőmben.

Receptírásra mindenképpen el kell jönni?

Rendszeresen hozzám járó betegeim számára biztosítom a receptírás szolgáltatást rendelési időben. Ilyenkor az asszisztensnőm felírja a kívánt gyógyszert elektronikusan az EESZT rendszerbe (a „felhőbe”). E szolgáltatás alapfeltétele a rendszeres rákszűrésen való részvétel.

Vizsgálat nélkül lehet tanácsadás, felvilágosítás?

Lehet jönni hozzám csupán szaktanácsért, ez esetben azonban kérem, hogy bejelentkezéskor jelezzék, hogy csupán tanácsadásért jönnek. Szívesen nyújtok tájékoztatást minden téren, amennyiben az a páciens állapotával kapcsolatban fontos. Sőt kérem minden páciensemet, hogy ne féljen kérdezni, hiszen azért jött el hozzám, mert meg akar gyógyulni. Nem vállalom azonban más orvosok felülbírálását, mert ez nem lenne kollegiális, főleg úgy nem, hogy az érintett orvossal nem beszéltem. Összegyűjtött leletekkel azonban lehet jönni szakvéleményt kérni. Tanácsadást és felvilágosítást mindig az érintett páciensnek adok, és az lehet jelen, akinek ő erre engedélyt ad. Kivéve a kiskorú személyeket, akiknél az egyik szülő vagy gondviselő jelenléte mindenképpen szükséges.

Kinek ad tájékoztatást az állapotomról?

Senkinek, sem közvetlen családtagnak, sem anyának, sem apának, senkinek sem adok felvilágosítást 18 éven felüli, nagykorú családtagjuk vagy akár a gyermekük állapotáról, hacsak ő írásban erre engedélyt nem adott. Olyan kérésre, hogy „a lányom nem mond nekem semmit, mi van vele?”, nem adhatok felvilágosítást, ha a lány már elmúlt 18 éves. Ez az orvosi titoktartás kötelezettsége, amely olyan szigorú, hogy azt sem mondhatom el senkinek, hogy egyáltalán nálam járt. Jelenlegi törvényi szabályozás miatt minden lelet az EESZT rendszerbe feltöltésre kerül, ott lehet rendelkezni afelől, hogy azt ki láthatja. A rendelésen számítógépes ambuláns lap készül, amelyet környezetvédelmi szempontok alapján csak annak nyomtatok ki, aki kifejezetten kéri. Ennek az ambuláns lapnak a tartalma nem jelenik meg az EESZT-ben, csak a rendelésen megjelenés ténye kerül rögzítésre.

Milyen problémákkal jönnek 18 év alattiak?

Fiatal tizenéves lányok elmaradó, vagy meg nem jövő menstruációval, fogamzásgátló iránti igénnyel jönnek hozzám. Ez speciális korcsoport, akiknek szexuális felvilágosítást is kell adni A felvilágosítás és szükségesetén a megfelelő kivizsgálás elindítása megtörténik a viziten.

Foglalkozik a változó korral?

A változó kor sok odafigyelést igényel. A csontritkulás megelőzni lehet, de gyógyítani már nem. Változó korban fontos a klimaxos panaszok vagy növényi eredetű anyagokkal történő kezelése, vagy egy megfelelő gyógyszerrel a hormonpótlás megoldása és a csontritkulás megelőzése.

Foglalkozik időskorú páciensekkel?

Az időskori problémák gyakran kerülnek elhanyagolásra. Az idős emberek azt mondják „ nekik már minek” meg hogy „majd meggyógyít a sír” és hasonló meggondolatlanságokat. Az életminőség nagyon is számít, és egy egészséges idős asszony még jó életet élhet. Minek kínlódni a megnyúlt méhszalagok, elgyengült medencefenék-izomzat miatt a hüvelyből előboltosuló hüvelyfal és ennek az állapotnak minden kellemetlensége, fájdalma miatt!? Hozza el az édesanyját, nagymamáját! Vannak megfelelő eszközök és lehetőségek, hogy javítsunk az életminőségükön! Én szívből tisztelem az időseket, az ő munkájukon alapul minden, amiben most élünk, az egész életünk, és szívvel-lélekkel segítek mindenkin, aki közülük nőgyógyászati problémájával hozzám fordul. Rendelőm minden kényelmét, és minden türelmemet felajánlom a számukra. Drága idősödő hölgytársaim, ne hanyagolják el magukat!